Allergie en voedingsintolerantie

Allergie en voedingsintolerantie

Allergie en voedselintolerantie

Allergie en voedingsintolerantie

Als voedsel overgevoeligheids- of allergische klachten geeft, is het vaak een puzzel om erachter te komen wat de klachten veroorzaakt en hoe u gezond kan eten zonder het allergeen. Ik werk bij (kruis)allergie samen met de allergiediëtist van het UMCG en een groep (allergie)diëtisten in Drenthe, Groningen en Friesland.

Voedselallergie

Voedselallergie is een reactie op voeding die door bloedonderzoek is vast te stellen of uit te sluiten. Mogelijke allergieën zijn onder andere koemelkeiwitallergie, notenallergie, pinda-allergie, tarwe-allergie, kippeei-eiwitallergie, allergie voor weekdieren, sesam, soja en selderij. Na de diagnose elimineert u het allergeen uit de voeding. Dat is soms lastiger dan het lijkt. Het allergeen kan overal in zitten. Hulp van een diëtist is dan handig.

Voedselintolerantie

Voedselintolerantie ontdek je door te elimineren en weer herintroduceren. Dat is vaak een hele zoektocht. Ik kan u bij deze zoektocht helpen. Intolerantie kan je ontwikkelen voor heel veel voedingsstoffen, bekende intolerantie’s zijn: lactoseintolerantie, glutenintolerantie /coeliakie, fructose-intolerantie en tarwe-intolerantie. Aan de hand van uw klachtenpatroon en uw huidige voeding bekijken wat mogelijk klachten geeft. Soms gebruiken we het Fodmapdieet om allergenen op te sporen.

Goede begeleiding zorgt voor een goede focus en voorkomt dat u zichzelf levenslang beperkingen oplegt die niet nodig zijn.