Overgewicht

Overgewicht komt steeds meer voor. Loopt ook uw gewicht uit de hand en heeft u het gevoel in de spiegel/op de foto iemand anders te zien dan uzelf? Of moet u vanwege de gezondheid afvallen? Soms kan je dan wel wat hulp gebruiken.

Welke hulp kan ik bieden?

Persoonlijk advies

Tijdens het eerste gesprek bespreken we uw kijk op uw gewicht. Hoe het overgewicht is ontstaan en wat wilt u bereiken met de begeleiding. En we proberen de eventuele factoren die afvallen belemmeren in beeld te krijgen. Ook kijken we welke strategie waarschijnlijk wel werkt. Welke mogelijkheden en vaardigheden heeft u. Daarnaast wordt aan de hand van meting van het gewicht, de lengte, de buikomvang en soms het vetpercentage uw energiebehoefte bepaald. Op basis van deze informatie krijgt u een persoonlijk advies.

Een dieet om af te vallen werkt vaak maar kort, het is beter om de totale leefstijl aan te passen. Dat geeft resultaat op korte en lange termijn.

Bij het opstellen van uw persoonlijke advies wordt rekening gehouden met uw huidige eet- en leefgewoonten. Als basis van het advies gebruik ik richtlijnen Goede Voeding en/of Puur Gezond of een eiwitrijk koolhydraatbeperkt dieet.

Begeleiding; Personal coach

Tijdens de vervolggesprekken bekijken we wat er goed gaat en wat (nog) niet. En welke mogelijkheden er zijn om het gewenste effect te bereiken. We werken aan het aanleren van nieuwe gewoonten en het leren omgaan met moeilijke momenten. Er wordt ge-evalueerd of het huidige advies bij u past.

Bij onvoldoende effect of als er meer factoren mee spelen, dan kijken we naar de oorzaak.

  • Werken uw gewoonten tegen u? Bijvoorbeeld willen eten zodra je iets ziet of eten uit frustratie, verdriet, onvrede. Wordt eten gebruikt om emoties te onderdrukken of te uiten? Tijdens de begeleiding proberen we de barrières op te ruimen zodat u niet steeds in dezelfde valkuil blijft stappen.
  • Komt het gebrek aan effect komt door lichamelijke barrières? Bijvoorbeeld gebrek aan beweging. Als het mogelijk is werken we stap voor stap naar meer beweging.
  • Een andere mogelijke lichamelijke barrière is insulineresistentie. Dit kan zich onder andere uiten in een onbedwingbare behoefte aan zoetigheid, slaperigheid na het eten en vermoeidheid. In dat geval is starten met een persoonlijk eiwitrijk koolhydraatbeperkte voeding vaak uitkomst.

Eiwitrijk koolhydraatbeperkt dieet

Een eiwitrijk koolhydraatbeperkt dieet kan heel goed werken bij mensen die moeilijk afvallen of diabetes hebben. Lees meer over het dieet op deze pagina.

Maaltijdvervangende shakes en producten

Als de behandeling onvoldoende effect heeft of u een snelle start wilt maken dan is begeleiding door middel van maaltijdvervangende shakes mogelijk. De keus ligt bij mij altijd op een eiwitrijke koolhydraatarme shake omdat de andere shakes erg veel suikers bevatten. De shakes die u dan gebruikt kunt u halen bij een drogist of online.

Bariatrische chirurgie: maagverkleining, gastric bypass en dergelijke.

Ik begeleid mensen die zijn aangemeld bij het Medisch centrum Leeuwarden (CON) of een ander ziekenhuis voor Bariatrische chirurgie. Lees op deze pagina meer daarover.

Puur gezond

Voedingsadviesbureau Heerlijk Fit is aangesloten bij Puur Gezond. Puur Gezond vertaalt de meest recente voedingsonderzoeken in een voedingsleefstijl met als basis pure voedingsmiddelen. Puur Gezond streeft naar een lekkere gezonde voeding, die niet ingewikkeld hoeft te zijn. De slogan is: Alles wat je wilt weten over echt gezond eten.