Ondergewicht

Regelmatig hoor ik: “de diëtist is er voor je als je te zwaar bent, maar waar kan ik heen als ik (te) licht ben.” Ook naar de diëtist!

Oorzaken van ondergewicht

Een laag lichaamsgewicht kan van kind af aan bij je horen. Het gewicht kan te laag worden als tijdens de groeispurt wel de lengte, maar niet het gewicht stijgt. Ook kan een te laag gewicht ontstaan tijdens een ziekteperiode of tijdens een drukke of stressvolle periode of ongemerkt bij weinig belangstelling voor eten. Daarnaast is een mogelijk oorzaak, een periode van minder goede voedingskeuze’s.

Soms is ondergewicht het gevolg van een eetstoornis. Dan bent u bij een gespecialiseerde eetstoorniskliniek beter op uw plaats.

Gevolgen van ondergewicht

Bij ondergewicht heb je minder reserves. Je kunt hierdoor vatbaarder zijn voor ziekten. Ook heb je minder bescherming rondom de botten en organen. De kans op botbreuken neemt toe. Meestal is er bij ondergewicht sprake van minder spierweefsel wat leidt tot een mindere conditie. Veel mensen vinden hun ondergewicht ook gewoon niet mooi of ervaren pijnklachten door te weinig bescherming rondom de botten of hebben veel last van kou.

Voedingsadvies bij ondergewicht

Bij een te laag gewicht roept de omgeving: ga maar lekker snoepen. Zelfs dan kan het gewicht te laag blijven. Bovendien houdt niet iedereen van veel snoepen en snacken. Daarom onderzoeken we tijdens het gesprek waardoor het ondergewicht is ontstaan. Is er altijd sprake geweest van een laag gewicht of is er een aanleiding geweest waardoor het gewicht is gedaald. En wat is de reden dat het gewicht niet gemakkelijk stijgt.

Door hier rekening mee te houden en de huidige voeding te bekijken en zo nodig te berekenen, zien we waar de tekorten zijn. Naar aanleiding hiervan bespreken we hoe u die op een prettige manier aan kunt vullen.