Diabetes Mellitus

diabetes, suikerziekte, dieet, koolhydraatarm, dietist, assen

Diabetes mellitus

Diabetes Mellitus of in de volksmond: suikerziekte. De kranten staan er vol van: “diabetes is omkeerbaar”. Is dat in uw situatie ook het geval?

Zeker is dat er met voeding is grote winst te boeken bij diabetes. Door afvallen en/of een ander voedingspatroon kan het gebruik van medicijnen en het ontstaan van complicaties worden uitgesteld of beperkt.

Voeding bij diabetes, diabetesdieet

De dieet of voedingsmogelijkheden hangen af van de huidige voedingsgewoonten. Ook speelt de wens van u als cliënt een grote rol. U krijgt uitleg over wat diabetes is en welke invloed voeding en beweging heeft. Hierdoor kunt u gemakkelijker kiezen wat u in uw situatie kan en wilt aanpassen.

Vaak wordt er gestart met het advies gezonde voeding, maar het is ook mogelijk om te starten met een eiwitrijk koolhydraatbeperkt dieet. Tijdens de begeleiding bekijken we het effect, coach ik u om het gewenste gedrag u eigen te maken en stellen we zo nodig het advies bij.

Eiwitrijk koolhydraatbeperkt dieet bij diabetes (suikerziekte)

Het eiwitrijke koolhydraatbeperkte dieet wordt de laatste jaren steeds meer ingezet bij overgewicht en/of diabetes mellitus. Een strenge koolhydraatbeperking is altijd een tijdelijk dieet. Het lichaam krijgt even een reset. Mensen die moeilijk afvallen, kunnen hiermee vaak wel effect bereiken. Na de strenge fase wordt gekeken bij welke hoeveelheid koolhydraten het lichaam goed blijft functioneren. Een strenge koolhydraatbeperking brengt risico’s met zich mee vooral als u medicijnen of insuline gebruikt. Start dit dus alleen met een diëtist die hiervoor bevoegd is.

Esther de Heer, diëtist bij Voedingsadviesbureau Heerlijk Fit heeft naast de opleiding Voeding en Diëtetiek, de opleiding Voeding bij diabetes en verschillende scholingen over het koolhydraatbeperkte dieet gevolgd.

Ketenzorg diabetes

Mensen met diabetes mellitus vallen onder de ketenzorg Diabetes. De begeleiding door de diëtist wordt dan volledig vergoed. Ook uw eigen bijdrage hoeft u dan niet te betalen.