Darmklachten

dieet spastische darm PDS IBS collitis drenthe

Darmklachten

Bij de belangrijkste organen denken we meestal aan hart, longen en hersenen. Steeds bekender wordt de grote rol die onze darmen spelen in onze gezondheid. Wanneer deze niet werken zoals zou moeten, dan heeft dat direct invloed op hoe u zich voelt.

Darmen en gezondheid

Bij darmklachten kan je denken aan verstopping, diarree, winderigheid en buikpijn. De laatste jaren wordt steeds meer bekend dat niet goed functionerende darmen klachten kunnen geven in het hele lichaam. De gezondheid begint voor een groot deel in de darm. Ook klachten op de huid en van de longen kunnen samenhangen met niet goed werkende darmen. Ik hoor vaak terug dat mensen zich veel fitter voelen als de darmen weer beter werken.

Spastisch colon, Prikkelbare darmsyndroom PDS, IBS

Spastisch colon of prikkelbare darmsyndroom PDS of IBS is een diagnose die wordt gesteld als er bij darmklachten geen zichtbare oorzaak wordt gevonden. Het vermoeden is dan dat er sprake is van een overgevoelige darmwand of een verstoorde beweging van de darm. De klachten zijn divers; buikpijn, krampen, diarree, verstopping, winderigheid, opgeblazen gevoel, boeren, maagzuurklachten.

Darmen kunnen verstoord raken door voedingsmiddelen, voedingsritme, medicijnen en roken. Soms is er al een grote verbetering als het voedingsritme beter wordt. Er kan ook sprake zijn van voedselallergie of voedingsintolerantie. Het aanpassen van de voeding kan heel vaak de klachten oplossen of verbeteren.

Fodmap

Sinds 2014 ben ik geschoold in het FODMAP dieet. Dit dieet is een onderzoeksdieet dat wordt ingezet bij onbegrepen darmklachten. Met behulp van dit dieet kan nog gerichter gezocht worden naar voedingsmiddelen waar u misschien last van heeft. Er zijn al veel mooie resultaten mee bereikt. Daarnaast maak ik gebruik van de orthomoleculaire kijk op darmherstel. Orthomoleculair wordt gekeken of er voedingsstoffen missen. Met extra aanvullingen kan de darm herstellen.

Colitis Ulcerosa en ziekte van Crohn

Colitis Ulcerosa en de ziekte van Crohn zijn chronische aandoeningen waarbij (een deel) van de darm regelmatig ontstoken is. Het stellen van de diagnose en de behandeling vind in het ziekenhuis plaats. Deze aandoeningen hebben grote impact op het leven van de patiënt.

Een gezond voedingspatroon en een goed voedingsritme kunnen mogelijk nieuwe opvlammingen voorkomen. Daarnaast kan de ontsteking, de diarree of het gebrek aan eetlust, gewichtsverlies veroorzaken. Samen kunnen we werken aan een volwaardige voeding en het verbeteren van de lichamelijke conditie.