Gewichtsverlies bij ziekte

ziekte, oncologie, kanker, afvallen, eetlust, assen

Gewichtsverlies bij ziekte

Ziekte kan flink ingrijpen op de algehele conditie, op het lichaamsgewicht en op de eetlust.

Er zijn meerdere situaties denkbaar waarbij het gewicht door ziekte daalt. Zoals een forse longontsteking, een darmaandoening of een oncologische aandoening. Na een kortdurende heftige ziekte is het gewicht soms zo gedaald dat aanvulling nodig is om weer op krachten te komen.

Aansterken na of tijdens ziekte

Als het gewicht ongewenst is gedaald door de ziekte bekijken we welke mogelijkheden er zijn om weer op krachten te komen. We bepalen hoe de voedingsintake verbeterd/verhoogd kan worden en wat voor u mogelijk is. We proberen zoveel mogelijk aan te sluiten bij uw voedingsvoorkeur en gewoonten. Vaak lukt het met normale voedingsmiddelen, soms zijn er speciale dieetproducten nodig om weer aan te komen en/of de energie weer terug te krijgen.

Oncologie

Bij kanker kan de tumor zoveel energie verbruiken dat het gewicht daalt, daarnaast heeft de behandeling vaak invloed op de eetlust. Tijdens de oncologiebehandeling is het regelmatig nodig om de voeding aan te vullen. Dit kan met normale voedingsmiddelen of met drinkvoeding. Aanpassingen aan de voeding kunnen de bijwerkingen van de behandeling beperken. Tijdens de begeleiding kijken we hoe er beter kan worden gegeten en hoe u kunt omgaan met slikklachten, misselijkheid en gebrek aan eetlust.